Read Comments

Zdrowe gotowanie. Wybierz garnki, które nie trują

Stare zniszczone garnki, rondelki z obtłuczoną emalią, patelnie ze zdartą warstwą teflonową – wszystkie te akcesoria kuchenne, tak często spotykane w kuchniach Polaków, to nasi cisi zabójcy. Regularne spożywanie przygotowywanych w nich posiłków zdecydowanie nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, jednak coraz więcej osób świadomie rezygnuje z używania uszkodzonych garnków czy patelni. To bardzo słuszna decyzja, która może ocalić ich zdrowie.

To szkodzi najbardziej

Zakup odpowiednich, wysokiej klasy akcesoriów kuchennych to inwestycja, która z pewnością się opłaci. Wiedząc, jak dużo jest do stracenia, warto ją poczynić. Co może nam grozić, jeśli będziemy korzystać ze zużytych, zniszczonych garnków czy patelni? Z ubytków w teflonie, powstałych w wyniku nieostrożnego używania widelca bądź innych ostrych przyrządów, mogą uwalniać się do potraw drobinki teflonu szkodliwe dla zdrowia. Podobnie jest w przypadku naczyń z obtłuczoną warstwą emalii, spod której do jedzenia dostają się opiłki zardzewiałej stali. Szerokim łukiem należy też omijać tanie i lekkie chińskie garnki czy rondelki, np. takie sprzedawane na wagę w supermarketach. Co prawda są nowe, ale zwykle nie znamy ich dokładnego pochodzenia, ani też składu stopu metalu, z jakiego zostały wykonane. A razem z daniami na nich przygotowywanymi możemy zjadać np. sporą dawkę kadmu czy ołowiu.

Jakość znaczy zdrowie

Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zakup dobrych garnków z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która wykazuje odporność na działanie wszelkich czynników chemicznych. Sprawdzą się i nie zaszkodzą zdrowiu także garnki żeliwne oraz garnki z odpowiednio grubą powłoką ceramiczną. Najlepiej sięgnąć po produkty znanych marek, które cieszą się uzasadnioną dobrą opinią. Takie bezpieczne garnki i patelnie ma w swojej ofercie firma Gerlach. I tak, stworzone przez Gerlach garnki z linii Superior wykonane są z najwyższej klasy stali nierdzewnej 18/10, odpornej zarówno na zadrapania, jak i na wysokie temperatury – pod ich wpływem do żywności nie trafią żadne szkodliwe substancje. To po prostu kwintesencja zdrowego gotowania. Dodatkowe udogodnienia, w jakie są wyposażone to m.in. sitka do odcedzania w pokrywce, wewnętrzna miarka oraz lejek do dolewania płynów. Gerlach wprowadził na rynek także bezpieczną patelnię grillową z dwuwarstwową powłoką nieprzywierającą wzmacnianą ceramicznie. Jej powierzchnia jest niezwykle zwarta, pozbawiona jakichkolwiek porów czy mikroszczelin. Dlatego nie dość, że nic złego do jedzenia z niej nie trafi, to jeszcze dzięki specjalnej konstrukcji dna nie dojdzie do utraty witamin czy składników mineralnych.

Poza odpowiednimi, bezpiecznymi garnkami, rondelkami czy patelniami warto wybierać też nieszkodliwe dla zdrowia przybory i naczynia kuchenne. Najlepsze będą te wykonane ze szkła, ceramiki, porcelany, drewna oraz sylikonu. Jak ognia należy za to unikać chińskich łopatek czy wazówek z wysoce szkodliwego czarnego nylonu, z którego po podgrzaniu uwalnia się groźna substancja MDA. Z kolei z niskiej jakości plastikowych pojemników do przechowywania żywności może do niej trafić trujący bisfenol A (BPA). Zdecydowanie lepiej przechowywać potrawy w lodówce w szczelnych pojemnikach szklanych.

Tags: , , ,
Categories trendy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *