Read Comments

Smaczne i zdrowe dania jednogarnkowe

Co jest najlepszym sposobem na przetrwanie zimowych mrozów, skutecznie syci i fenomenalnie rozgrzewa? Odpowiedź jest prosta: wszystko to potrafią zdziałać treściwe dania jednogarnkowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, w jednym naczyniu gromadzą bogactwo smaków, faktur i kolorów. Ze względu na to, że potrawy jednogarnkowe są zwykle dość zawiesiste, kaloryczne i ciężkie, spożywa się je głównie w okresie jesienno-zimowym.

Niemiecka tradycja

Dania jednogarnkowe, zwane Eintopf, to tradycyjny sposób przygotowywania posiłków w Niemczech, jednak ten sposób gotowania jest popularny także w innych miejscach. Znane są rozmaite dania jednogarnkowe z różnych stron świata, jednak w przypadku niemieckiej odmiany kluczowe jest nie trzymanie się konkretnej receptury czy przepisu, lecz gotowanie wszystkich składników w jednym naczyniu. Eintopf po prostu potrawka, którą każdy może przygotować we własnym domu, wrzucając do garnka to, co akurat ma w lodówce.

Niemieckie danie jednogarnkowe składa się zwykle z 3-4 podstawowych składników, wśród których znajdują się rosół z kurczaka lub inny wywar mięsny, warzywa, dodatek skrobiowy (zwykle ziemniaki lub rośliny strączkowe, rzadziej makaron bądź ryż) oraz opcjonalnie mięso lub kiełbasa. Najpopularniejsze składniki niemieckich dań jednogarnkowych to mięso wieprzowe, wołowe lub z kurczaka, podane z takimi warzywami, jak marchewka, groch, fasola, soczewica, ziemniaki, kalafior, kapusta, cebula, szparagi i czosnek, i okraszone sporą dawką zieleniny, np. natką pietruszki, lubczykiem czy szczypiorkiem.

Co ciekawe, wiele powszechnie znanych dań z całego świata to w rzeczywistości dania jednogarnkowe. Są to m.in. francuskie boeuf bourguignon i ratatouille, rosyjski stroganow, meksykańskie chili con carne, węgierski gulasz, marokańskie tagine, a także polski bigos. Z kolei popularny w Niemczech rodzaj Eintopf to po prostu zupa warzywna z mięsnymi klopsikami.

Polska nowoczesność

Oczywiście nie wszystkie dania jednogarnkowe powstają w garnkach; do ich przygotowania wykorzystuje się też inne naczynia, jak choćby gliniane kociołki. Dekady temu gospodynie domowe zwykle pichciły dania jednogarnkowe właśnie w takich tradycyjnych naczyniach. Jednak w XXI wieku, gotując Eintopf, śmiało możemy sięgnąć po wysokiej klasy garnki Gerlach. Ponieważ potrawa spędzi w garnku dłuższy czas, ten musi być wykonany z najwyższej klasy materiałów, które w żaden sposób nie zagrażają zdrowiu.

W zależności od modelu, wykonane są m.in. ze stali nierdzewnej 18/10 bądź z aluminium, pokrytego bezpieczną dla zdrowia dwuwarstwową powłoką ceramiczną. Dzięki temu gotowanie w garnkach Gerlach jest zdrowe – do potraw nie uwalniają się żadne szkodliwe substancje, a dania można przygotowywać w niższych temperaturach i z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu. Idealnie gładka powierzchnia sprawia, że potrawy nie przywierają, więc garnki łatwo utrzymać w czystości. Poszczególne modele posiadają wiele rozmaitych udogodnień, jak wewnętrzna miarka, lejek do dolewania płynów, antypoślizgowe uchwyty czy odpowietrzniki pary w pokrywkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *